Loading...

25 november

Sista veckan har börjat på vår intensiva turné i Sörmland och det känns. Nu är vi riktigt varma i kläderna men börjar också bli lite trötta på allt resande. Och denna vecka besöker vi inte mindre än 4 städer Katrineholm, Oxelösund, Strängnäs och Vingåker. Det är tur att vi har den rutin vi har för denna veckas turnéledare Ildiko lyser med sin frånvaro, ibland får vi små meddelanden från henne på ungerska som ingen utom Magdi förstår men vi gör så gott vi kan och vi har ändå klarat oss halva veckan.

Flundran gör stor succé var vi än kommer och många nyfikna frågor får vi efter våra föreställningar. Hur gamla är ni? Hur blev ni vänner? hur spelar man på det där instrumentet (om harpan) och är du en kille eller en tjej (till Magdi/flundran), är några vanliga funderingar. Flundran har de senaste dagarna trollat fram enhörningar, hundar och katter, pengar hus och några Elsaklänningar. Tänk vilken fantastisk flundra vi har. Ändå lyckades den inte trolla in oss i omklädningsrummet när vi låst oss ute, ett litet tema under dagens föreställningar på D-skolan i Oxelösund.

18 november

fiskaren 300x225En radiostyrd helikopter, en radiostyrd bil och ännu en radiostyrd bil blev önskningarna till flundran på vår första föreställning idag. Många skratt och nöjda barn men när flundran under andra föreställningen fick trolla fram en motorbåt, en jättestor glass och ett väldigt långt hopprep var lyckan total och Flundran fick en alldeles egen glass, det var hen värd! Fiskaren som alltid ska vara värst hade förstås inte bara ett långt hopprep utan ett hopprep som räckte ända till kina! ÄNDÅ var han inte nöjd, han ville bara ha mer, och så stod han där med sin risiga gamla koja igen! Rekord stor publik, drygt 80 barn, på en av våra föreställningar idag med  härlig energi som sagan fick vingar av, med barn från 4 1/2 till 9 år! Men vad är det egentligen flundran önskar sig? Den frågan hoppas vi dröjer sig kvar hos barn och lärare och kanske smyger sig in i klassrummen.

17 november

IMG 3023 300x225Vi spelar i vår egen hemtrakt Gnesta, på Dansutskolan, både idag och i morgon, det gläder oss!!  Det är helt klart tummen upp från ensemblen att få lite sovmorgon efter att ha puttrat fram många mil i bil varje dag de senaste två veckorna.  Vår turné ledare Kais tema för dagen har varit att få tag på folk för de kommande spelningarna i veckan. Vissa dagar flyter på bättre än andra men Kai plockar fram sin trygga värmländska och  salen fylls av skratt och förtjusande barn och vi kan inte tänka på annat än att vi är väldigt förunnade….
”Vad fint du spelade på det där instrumentet” fick vår berättare Annika höra som låtit sagans signaturmelodi på harpan fylla barnen med förundran. Inte alla vet vad det är för ett instrument, ”en slags fiol” var ett förslag. Jonatans klarinett väcker också stor nyfikenhet och den har också fått många namnförslag.

16 november

12234885 918443814914086 1624832588007309091 n 300x22507.10 måndag morgon, packar bussen på teatern, plockar upp Jonatan i Björnlunda och åker iväg på nya outforskade vägar som slingar oss vidare i detta vackra Sörmlands landskap. Denna morgon bjuds vi på förtrollande dimmor i gryningens varierade kulörer, en älgmor med sina två tufsiga kalvar, bokskogens röda höstlöv gör skogen mer än trollsk och vi undrar om vi hamnat i självaste sagoskogen. GPSens milda röst berättar att vi är framme på Grundskolan i Bettna, fast det är en barack och det ser väldigt öde ut…. veckans turné ledare Kaj (alias Annika) leder oss rätt och vi installerar oss i ännu en gymnastiksal som börjar kännas ganska hemma nu, fram med  mattor, plintar, bockar och bänkar, upp med ljuset på med kläder och smink, uppvärmningen blev kort idag. En Kathakali hälsning och sedan är det dags, barnen strömmar in.
”Vi berättar den här sagan för er och vi berättar den för Östersjön”…vi pratar med barnen, ingen av barnen känner till Östersjön, fast sedan kommer vi tillsammans på att nästan alla barnen faktiskt känner Östersjön riktigt bra! Vi är redo, barnen är redo och så beger vi oss ut på ännu en tur med fiskaren på havet. Flundran uppfyller önskningar, barnen önskar sig stora hus och en röd Ferarri som går fort! Den går VÄLDIGT fort, och Flundran ser nästan lite åksjuk ut…vi har en tapper Flundra i vår ensemble, hon återhämtar sig snart och fortsätter charma barnen och inspirera till ögonbryns-dans, alla barnen vill lära sig.
Tänk att också denna dag önskar sig den lilla fiskaren bara för mycket….att hen aldrig lär sig!

13 november

12249971 917074675051000 3086889427090594599 nFredag och sista föreställningen på Hällby skola i Eskilstuna. Utvärdering av veckans turnéledare Maj-Britt (TIna / fiskaren). Ensemblen hoppas att hon kommer tillbaka på en annan turné. Efter föreställningen är barnen / publiken speciellt intresserade av Flundran som spelas av Magdi. Hon får många frågor om hur man gör för att kunna lyfta på ögonbrynen, hur länge hon har övat, hur hon kan vara tyst under en hel föreställning, varför hon inte pratar och varför hon ser ut som hon gör. Någon säger att det var svårt att veta om det var en man eller en kvinna, att flundran först såg ut som en man. Magdi berättar lite för barnen om Kathakali, den indiska dans-mim-skådespel-traditionen som hon studerat och praktiserar och att hon arbetat med den i cirka femton år. Ensemblen har efter tre dagar på skolan börjat trivas med den positiva stämningen på skolan och vill gärna komma tillbaka fler gånger.

12 november

Två föreställningar på Hällby skola, den första för sexåringarna och den andra för klass ett till tre. Idag fick barnen se flundran bland flera önskningar gestalta önskningarna schäfervalp och enhörning. Två av dagens citat från barnen efter föreställningen:

”Hur kan ni spela så bra på harpa och klarinett?”

”Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”

11 november

12241304 916414991783635 7529923568498204259 nVarde ljus. Turnéljuset är på plats! Turnéledaren Maj-Britt (Tina som spelar fiskaren i föreställningen) håller på att komma tillrätta i sin nya roll och sätter Helmut (Jonatan / musikern) på plats. ”Andas fem gånger och håll tyst”, säger hon under uppvärmningen med sin lena men ändå alltmer auktoritära röst.

I den första föreställningen på Hällby skola i Eskilstuna för 4-5 åringar får flundran de tre önskningarna: en monster truck Grave digger, en svart traktor och ett datorspel med Barbie.

Efter föreställningarna under turnén lämnas utrymme för eleverna att ställa frågor och prata om önskningar. Nästan alla brukar vilja sitta kvar och prata en stund. Efter den andra föreställningen undrar någon i klass 1-3 om flundran är en han eller en hon. Ensemblen svarar att det vet man inte. Då säger en flicka att det kanske är en hen. Fler kommentarer från barnen:

”Jag tyckte du spelade jättefint på harpan.”
”Varför önskar sig fiskaren så mycket?”

10 november

IMG 2978Tisdag. Älgar på vägen. En föreställning på Hällberga skola i Eskilstuna. Flundran får tre önskningar som hon förverkligar: En trampolin, Slutstriden med Luke Skywalker i Star wars och Barbie.

 

 

 

9 november

12235087 915483698543431 7427394111657542033 nMåndag morgon. Den nya turnéledaren Maj-Britt (Tina, som spelar Fiskaren i föreställningen) har försovit sig och sköter den första kommunikationen med ensemblen via sms. Förra veckans turnéledare Helmut (Jonatan / musikern) reagerar och vill gärna hålla ordningen. Maj-Britt är lite blyg och har vissa svårigheter att komma till rätta med sin nya roll, hur orden ska uttalas, hur man tar kommandot över turnéledarskapet, allt det där som faller sig naturligt för Helmut. Via omvägar lyckas Maj-Britt till sist få fram en önskan att Helmut måste ta ett steg tillbaka för att hon ska våga kliva fram. Eftersom Helmut fattar tycke för Maj-Britt som med all sin charm, sitt försynta sätt och snällt halländska röst försöker ta kontrollen över sin roll kliver han som den gentleman han är undan och håller sig sedan borta så gott det går under resten av dagen. I bland är han dock tvungen att komma fram när han frambesvärjs av ensemblen och Maj-Britt behöver honom vid sin sida, även om Maj-Britt själv ännu inte riktigt förstått allvaret i deras relation.
Under de två måndagsföreställningarna på Mesta skola är barnen ivriga att få önska sig något av flundran. En önskan som håller på att bli en riktig klassiker är önskan om att få en häst. På skolgården mellan föreställningarna träffar ensemblen på barn som går på skolan. ”Varför är ni sminkade?” undrar de, och tittar med stora ögon på ensemblens medlemmar.

6 november

11230849 914110358680765 3849589817871255076 n 225x300Två spelningar på Mesta skolan. Det är fredag och vi befinner oss på en liten mysig skola. Annika och turnéledaren Helmut (alias Jonatan Ed) körde tillsammans i bilen på morgonen och kom verkligen loss med konceptarbete för kommande projekt. Fantastiska barn även på dessa spelningar: många önskningar och många kloka tankar. Nu, slutet på första veckan säger vi hejdå till Helmut, vår turnéledare. Helmuts insatser utvärderades och vår team verkade vara ganska nöjd med Helmuts arbete (se bilden).

 

 

 

 

 

5 november

11219431 913764265382041 9050074834814037564 n 300x225Två spelningar till på Skogsängsskolan idag. Morgonen började lite långsamt; Tina, Magdi och Jonatan körde till Flen centrum på väg till Eskilstuna. De pratade och pratade i bilen om science-fiction, climate-fiction och verkligheten om människans försök att utvinna mer och mer energi ur vår Planet utan att kunna förutse konsekvenserna. Just mitt i den existentiella diskussionen frågade plötsligt Tina: mä, var är vi någonstans? Då tittade de omkring och såg Flen i sin full blom på en dimmig höstmorgon. Letande efter den rätta vägen med en viss tidsförskjutning kom de fram till Skogssängskolan mötte Annika och spelade de två finfina föreställningar. Barnen var nyfikna och fulla av önskningar och tankar om vad flundran skulle önska sig…och därmed knöt de an till den existentiell diskussionen om vår Planet och hur vi kan vårda och ta hand om den….utan att köra vilse.

4 november

12122744 913294262095708 7999103036468043909 n 300x225En spelning på Skogsängsskolan i Eskilstuna. 75 barn i publiken…Härliga skratt och fniss, flundran som trollade fram en rottweiler och miljontals fotbollskort, fiskaren som var tvungen att hjälpa till att ropa på flundran tillsammans med barnen och otaliga frågor och svar som barnen ställde oss efter föreställningen. Vilken dag och vilken glädje och träffa alla barn och lärare!

 

 

 

3 november

12193787 912945462130588 7311054728594148503 n 225x300Samma plats samma tider: två spelningar till. Vi har hunnit med yoga och uppvärmning innan föreställningarna och magin fortsätter. Förutom önskningarna barnen resonerade så här:

“Man ska vara försiktigt när man önskar sig”.
“När fiskaren önskar sig så mycket så orkar inte flundran”
“Fiskaren var inte så lycklig när han fick palatsen….han var kanske ensam.”
“Men vad önskade sig flundran egentligen?”
“Flundran ville ha rent vatten.”
“Flundran ville ha en guldhav”.

 

 

 

 

2 november

12190114 912504958841305 4452892280588888859 n 300x225Första dagen på vår turné! Jonatan är turnéledaren för denna veckan och allt har gått bra hittills. Vi hade två spelningar på Djurgårdskolan i Eskilstuna på denna dag, lärarna och andra skolpersonal är väldigt välkomnande och vi trivs på den lilla scenen .  Barnens reflektioner om föreställningen:

“Det var så fint att jag började nästan gråta.”
“Det var bättre än film….att vi kunde se att ni är riktiga människor som spelar.”