Loading...

 2 Don Quitjote i Stormen Langsjo Teater Foto Johanna Tornqvist 2Cervantes klassiska hjälte, Don Quijote uppenbarar sig bland migrerande folkmassor mitt i dagens miljö- och klimatförändringar. I sin överdådiga skräputrustning rider denne hjälte ut för att uträtta riddardåd och skipa rättvisa…och till slut stiger han in i Urkarnas värld, en ny värld av outforskade resurser. Landet av UR-Kopplade rör är ett underjordisk land av återvinnbara men oanvända rörsystem under städerna Norrköping och Linköping som Björn Wallsten från Linköping universitet har forskat om.

Långsjö teater påbörjar arbetet med de stora frågorna om återvinning av metallresurser under urbana miljöer genom Don Quijotes nedstigning i Urkarnas värld. Vi kikar in i underjorden där vi gömmer, glömmer och ignorerar saker som är svåra att se.

Om URK: URK står för ur-kopplad och är en betäckning som skrivs för urkopplade rör under våra städer. När ett rörsystem inte längre används kopplas det loss men får ligga kvar i marken vilket gör att det under våra städer finns stora metallresurser som inte används. Forskaren Björn Wallsten har kartlagt alla urkopplade rör under Norrköping och Linköping något som ingen gjort för någon stad tidigare och skriver om detta i sin doktorsavhandlingen The URK world.

Torsdag den 3 maj 17-20 Norrköping Arbetets museum
17.00-18.30 Mingel/ vernissage av Tomas Björkdal och Johanna Törnqvist
18.30-19.20 Föreställning: Don Quijote i stormen -mot Urkarnas värld
19.30- 20.00 Panel: Björn Wallsten (urk-forskning) och hemliga gäster
Moderator: Annika Lykta

Söndag den 6 maj 11-16 Norrköping Arbetets museum
11.00 -13.00 workshop för barn med Helena Hildur i verkstan
13.00- 13.50 Don Quijote i stormen-mot Urkarnas värld (för familjer med barn från 9 år uppåt) 
14.00- 16.00 workshop för barn med Helena Hildur i verkstan